Anasayfa >> Webmaster >> Webmaster Nedir Ne Yapar

Webmaster Nedir Ne Yapar

Programlama dilinin İngilizce olmasından dolayı bilgisayar terimlerinin de Türkçe kullanımı yerine İngilizce kullanımı yapılmaktadır. Bu terimlerden bir tanesi webmaster’dır. Peki webmaster nedir? webmaster neler yapar? Bu sorulara cevap bulmaya çalışalım. Türkçe karşılığı Ağ Yöneticisi olan webmaster, web siteleri geliştiren kişi anlamına gelmektedir. Tabii webmaster kelimesini köklerine ayırırsak ‘master’ kelimesinin karşılığı ‘uzman’ demektir. Bu yüzden web tasarım uzmanı demekte mümkündür. Grafik, yazılım, animasyon gibi konularda alanında uzman olmuş kişilerin oluşturduğu ekipte koordinasyon sağlama görevi de yapabilmektedirler. Ancak genelde bir veya birkaç program konusunda uzmanlaşarak bu işi yaparlar. İnternet ortamında çalışma yaptıkları için çalışma saatleri veya kurumları değişkenlik göstermektedir. Bir firmada tam zamanlı olarak da çalışabilirler, herhangi bir projede, proje bitene kadar da görev yapabilirler.

Webmaster Nasıl Olunur?

Webmaster olabilmek için her şeyden önce sabırlı olmak zorundasınız. Çünkü bu süreç ciddi anlamda uzun ve zorlayıcı bir süreçtir. Sıfırdan başlayarak ileri düzey webmaster olabilmek için yapmanız gerekenleri sizlere mümkün olduğu kadar kısa bir şekilde anlatmaya çalışacağım;

  • Öncelikle internet ortamının sadece sosyal medya kullanımı, film izleme, müzik dinleme dışında çok derin bir konu olduğunu çok iyi kavramak gerekmektedir. Herhangi bir siteyi ziyaret ederken artık o sitenin ana yapısına, ziyaretçi trafiğine, diline bakmaya başladıktan sonra artık bu web sitesi yapma işini kendinizde yapabileceği inancına ve merakına erişmeniz gerekmektedir.
  • Daha sonra artık programlama diline geçiş yapmanız gerekmektedir. Bu dillerle ilgili birçok program vardır. Herkes şu daha kolaydır daha iyidir demektedirler. Bunun sebebi o dilin kendilerine daha kolay gelmesindendir. Benim tavsiyem birkaç dile baktıktan sonra size en kolay gelen hangisi ise onunla başlamanızdır.
  • HTML ve CSS kullanımı ile başlamak daha mantıklı olacaktır. Bu işten biraz anlayanlar php neden yok diyebilirler. Okuma yazma bilmeyen birine kitap oku demek ne kadar zorsa php’yi direk öğren demek o kadar zordur. Bunları öğrenerek başlangıç olarak çok basit birkaç sayfalık site yapın. Daha çok şey öğrendikçe siteyi geliştirmeniz mümkün olacaktır.
  • Başlangıç olarak basit olan siteniz için zamanla photoshop öğrenerek, sitenizin logosunu veya arayüz tasarımını yapabilirsiniz ya da sitenizin logosunu veya tasarımını çok daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz.
  • Ftp gibi site aktarımı yapabileceğiniz programlar sayesinde sitenizi insanların kullanımına açabilirsiniz. Bunu yaparken de Google’a sitenizi ücretsiz olarak kayıt ettirebilirsiniz. Bunu yapmanız çok önemlidir. Bu sayede hem daha çok insana ulaşırsınız hem de insanların siteniz için öneride bulunmasını sağlayabilirsiniz.
  • Artık php veya asp.net ile çalışmaya başlayabilirsiniz. Çünkü diğer ikisi artık size yetmeyecektir. Eğer etrafınızda size öğreten yoksa ya da kursuna gitmiyorsanız internet üzerinden bu konularla ilgili birçok ders videosu bulabilirsiniz. Ayrıca forum siteleri de bu konuda sizlere çok yardımcı olacaktır.
  • Bu süreçten sonra artık çaylak webmaster seviyesine ulaşabilirsiniz. En azından HTML, CSS, PHP veya ASP.NET konusunda size sorulacak sorulara rahatlıkla cevap vereceğiniz seviyeye ulaşmışsınız demektir. Forum siteleri aracılığıyla kendinizi çok daha fazla geliştirebilirsiniz.
  • Yapmış olduğum projelerde herhangi bir yardım almadım diyorsanız, SEO uyumlu çalışabiliyorum, Google konusunda kapsamlı bilgim var diyorsanız. Webmaster olabilmişsiniz demektir ve artık bu konu üzerinden kendi reklamınızı yaparak iş bile almanız mümkün demektir.

Kimse Tam Olarak Uzman Değildir

Bu sözü hiçbir zaman unutmamalısınız. İnternet ortamı sonsuzdur ve teknoloji sürekli gelişmektedir. Bu yüzden çok iyi bildiğiniz bir konuda bile yapılan gelişmeler sonunda sizlerin bile bilgisinin eksik kalması mümkün olabilmektedir. Bilseniz bile eksik kalabilirsiniz bu yüzden sürekli çalışarak kendinizi daha iyi geliştirmeniz gerekmektedir.

Bir önceki yazımız olan Ücretsiz SSL Sertifikası başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Hakkında Webmaster Hocam

İlginizi Çekebilir

php dersleri

PHP Dersleri Eğitimleri

Php; günümüzde en çok kullanılan web programlama dillerinin başında geliyor. Açık kaynak kodlu olan php, ...

Bir Yorum

  1. Bu piyasada oldukça iyiler profosyoneller vardı fakat son 2 yıl içinde çoluk çocukda işin içine girmeye calişti. Bir tane script kuran başımıza webmaster kesildi. 1-2 tane meta etiketi koyan başımıza seocu kesildi… 1 tane vps alıp içine 100-200 tane site barındıran başımıza hostingci kesildi halbuki bu durumlar yüzünden piyasadan çoğu pforosyonel geri çekildiler şuanda önümüzde ne gibi sorunlar olacak çok merak ediyorum 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Robot olmadığınızı doğrulayın * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.