Anasayfa >> Gündem >> Bilgisayar Virüslerinden Korunma Yolları

Bilgisayar Virüslerinden Korunma Yolları

En iyi savunma yolu, kuşkulu programları, güvenmediğiniz web sitelerinden aldığınız programları hemen kontrol etmeden çalıştırmamak. Dışarıdan bir program aldığınızda kesinlikle bir virüs programı ile kontrol edin.

Ancak, bu savunma tedbiri de çoğu zaman virüslerin bulaşmamasına tam çözüm değildir. Bilgisayar  virüsleri yanında, çalıştırdığınızda bilgisayarınızın ciddi dosyalarınızı kendi kendine silen, harddisklerinizi formatlamaya çalışan ve ilk anda size normal gibi görünen programlar da var. Bu programlar yasadışı programların bulundugu birtakım kontrolsüz FTP sitelerinde, internet sitelerinde bulunmaktadır. Bu tip programların dağıtıldığı yerlerden biri de haber gruplarıdır. Aldığınız bir mailin sonuna ilave eden ve “lütfen aşağıdaki kısa programı çalıştırın, size çok güzel bir yeni kazanç yolu gösteriyor” gibi bir ileti görür, ilave etmiş programı alır ve çalıştırırsanız başınız muhtemelen derde girebilir. Programı alırsınız, içinden hiç virüs çıkmaz. Fakat, aldığınız programı başlattığınızda siz farketmeden aslında makinanıza ciddi zararlar veren bir algoritmayı direk çalıştırıyor olabilir. Bu yüzden, çok dikkatli olmak gerekli. Son pişmanlik yarar etmiyor. Sistem dosyaları, önemli şahsi dosyalar vb dosyaların yedeklerini almaya çalışın ve süpheli bir şekilde aldığınız bir programı hemen silin.

Bilgisayarınıza, eger mümkün ise bir virüs tarayıcı yararlı program yükleyin. Yüklediğiniz program da, sizi belli bir yere kadar korur. Bu programların seçenekleri ile biraz oynayarak tam işlevlerini ve arayüzünü öğrenin. Bazıları disk formatlama, dosya silme vb gibi konularda kullanıcıyı uyaran özelliklere sahiptir.

Yalnızca düz yazı içeren bir e-postayı okumakla sisteminize virüs falan bulaşmaz. Eger aldığınız e-posta ile beraber bir “attachment (ilave etmiş dosya)” varsa ilave etmiş dosya, rastgele bir program arkada işlem yapabilir , mailinizi okuyup gelen dosyayı diskinize gizlemekle o dosya virüslü bile olsa yeniden virüs bulaşmaz. Tabiki, ilave edilen dosyayı çalıştırırsanız ve o dosya da virüslü ise, sisteminize zararlı yazılım geçebilir. Yıllar içinde mail programları çok geliştirilmiştir ve tehlikeli hal almıştır. Kimi özel tekniklerle, mail içine doğrudan çalıştırılabilir kod ekleme imkanı vermektedir. Daha çok yeni yeni gündemki bu kullanım, tüm potansiyel virüs tehditlerine açıktır. Dolayısıyla, size gelen bir maili okumadan önce, konusuna ve kimden gönderildiğine ayrı olarak uzunluğuna bakıp ona göre bir karar vermeniz daha iyidir. Sizin kullandığınız e-mail programı bir takım ayarlarını degiştirirseniz, maili okumak için açtığınızda belki sizin onayınızı almadan arka planda bir program olan algoritma çalışmaya başlayabilir.

Websitelerinden bilgisayarım virüs kapabilir mi? 

Hayır, kapmaz. Web sayfalarını oluşturmada kullanılan html dili, sabit diske yazma silme vb işlemlerin yapamaz. Bunun yanında, web sayfalarında çok kullanılan Java ve JavaScript ile yazılmış web uygulamaları da diskinize hiçbir şeyi yazamaz ve  silemez. Bu yüzden, gönül rahatlığı ile web üzerinde dolaşabilirsiniz.

İnternetten indirdiğim bir dosya virüslü olabilir mi? Güvenilirliği nasıl anlarım?

Dosya arşivlerinden alınan programlarda virüs olması ihtimali yok denecek kadar azdır. Bunlar genellikle, popüler bilgisayar arşiv siteleri; bilinen yazılım şirketleri, dünyanın pek çok yerinde ilgi gören websiteleridir. Zaten bir siteye girdiginizde o sitenin görseli, yorumlar ve içerikler size bir takım ipuçları verebilir. Websitede eğer yasadışı programların ve crack olarak adlandırılan bir takım programların olduğu bir sitede iseniz virüslü program alma ihtimaliniz son derece yüksektir bunu unutmamak gerekir.

Bir önceki yazımız olan Google’un Yeni Dergi Projesi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Hakkında Webmaster Hocam

İlginizi Çekebilir

Laptop Alacaklar Bu Özelliklere Dikkat Etmenizde Fayda Var

Teknoloji her geçen gün hızla değişen ve güncellenen özellikleriyle ilerlemektedir. Bu yüzden elektronik eşyalar alırken dikkat etmemiz gereken bazı durumlar vardır. Eğer teknolojinin gerisinden gelirsek yeni nesil üretimlerin faydasını göremeyiz. Bu yüzden yeni bir laptop alacaksanız dikkat etmeniz gereken ve olmazsa olmaz dediğimiz birkaç özelliği var.

2 Yorumlar

  1. ayy artık yeter dedim bu ne ya her hafta format attırıyoruz bilgisayara verdiğim paraya yazık resmen bu internetten bulaşan virüsler artık şurama kadar geldi oglum kullanıyor bilgisayarı hiç kullanmadım anne dediği halde virüs doluyor bilgisayar buna bi çözüm gelmesi lazım cidden her hafta format parası vermekten bıktım maaşımı oraya bağlıycam yakında

  2. Şu virüslerden bıktım artık her hafta formata götürüyorum bilgisayarı olmaz böyle şey kardeşim. Sürekli virüs giriyor bişeyde yüklemiyoruz kendi kendine geliyor neden böyle bizde bilmiyoruz kullanmadığımız anti virüs kalmadı internete bile giremiyoruz sağda solda reklam çıkıyor googleyi bile bulamıyoruz bu virüsleri icat edenin varya cidden Allah belasını versin kardes ya. Senin önerdiğin yöntemleri deniycez bakalım kurtulabilecezmi şimdiden teşekkürler kardeşim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Robot olmadığınızı doğrulayın * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.