Anasayfa >> Gündem >> Google Avrupa Şampiyonunu Yerle Bir Etti

Google Avrupa Şampiyonunu Yerle Bir Etti

Google’ın yapay zekasının üstünlüğünde yeni bir dönem yaşandı. Hamlelerinin karışıklığı ile bilinen tarihi Asya oyunu ”Go” da, Google‘ın sistemi Avrupa şampiyonunu yerle bir etti.

Londra merkezli yapay zeka şirketi Deep Mind‘ın uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve geliştirdiği AlphaGo yazılımı, 2500 yıllık strateji oyunu olan Go’da ilk kez profesyonel bir oyuncuyu yendi.

billab

Bilim dergisi olan Nature‘de yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, AlphaGo, geçtiğimiz ekim ayında gerçekleşen bir satranç maçında son Avrupa Go şampiyonu olan Fan Hui‘yi turnuva kurallarını ihlal etmeden yaptığı 5 karşılaşmanın tamamında yendi. AlphaGo’ya karşı oynayan Fan, yazılımın bir insandan farksız olduğunu belirtti. ”Eğer kime karşı oynadığımı önceden bilmeseydim, garip fakat çok güçlü bir rakiple oynadığımı düşünürdüm” diye açıklama yaptı.

AlphaGo’nun geliştirilmiş bir diğer bilgisayar programına karşı yaptığı karşılaşmaların ise %99.8 ‘ini yendiği vurgulandı. Henüz dünya şampiyonu seviyesine gelmiş bir Go oyuncusu ile karşılaşmayan yazılımın, profesyonel anlamda dünyanın en iyileri arasında yer alan Lee Sedol ile mart ayında bir karşılaşma ayarlandı.

DeemMind’in kurucularından birisi olan Demis Hassabis, AlphaGo’ya fazlasıyla güvendiklerini ve rakip tanımayacağını belirtti. Bilgisayarlar, şimdiye kadar satranç,dama ve tavlada dünya şampiyonlarını mağlup etti ama sadece Go oyununda insanı geçmeyi başaramamıştır dedi.

IBM’in ”Deep Blue” ismini verdiği satranç oyunu 1997’de dünya şampiyonu Garry Kasparov’u yenmeyi başarmıştı. Satranç kazanmak üzerine programlanan Deep Blue’nun tam aksine AlphaGo, go oynamak için tasarlandı. AlphaGo  oyunun stratejisine dayalı bir algoritma kullanarak öğrenildi.

Japonya,Güney Kore ve 1çin gibi Asya ülkelerinde fazlasıyla popüler olan Go, uzun süredir yapay zeka araştırmacılarının dikkatini çekiyordu. İki oyuncunun 181 siyah ve 180 beyaz taş ile 19×19 karenin bulunduğu özel hazırlanmış bir tahtada oynadığı oyunda hedef taşlarla tahtada, karşısındaki rakipten daha fazla taş almaktı.

Ortalama olarak bir oyunca evrendeki atom sayısının 10 bin 170 misli taş dizilimi olasılığı bulunması nedeniyle Go, en iyi hamleyi hesaplamayı başaran algoritmalar tarafından çözülemiyor.

Bir önceki yazımız olan Bu Site Iphone'ları Çökertiyor! Crash Safari başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Hakkında Webmaster Hocam

İlginizi Çekebilir

4.5 G İçin Şarjınız Da Yeterli Mi?

4.5 G ile daha kaliteli ses ve daha hızlı internete kavuştuk. Ancak unutmayın ki, bu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Robot olmadığınızı doğrulayın * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.