Anasayfa >> İnternet >> Aklınızdaki İki Soru: Hosting Nedir ve Neden Alınır?

Aklınızdaki İki Soru: Hosting Nedir ve Neden Alınır?

Teknolojinin tam gaz ilerlemeye devam ettiği günümüzde, artık profesyonel her şirketin internette bir sitesi var. Globalleşen dünyada müşterilerinize bir adım mesafede olmanızın tek yolu, internette yer almanızdan geçiyor. Artık sadece profesyonel firmalara ait sitelerin değil, kişisel marka kavramını yaygınlaştırma yönünde büyük adım atan kişisel internet siteleri de internet alemini kasıp kavuruyor. Hem kişisel hem de profesyonel internet sitelerinin sayısı her geçen gün daha artarken bu furyanın dışında kalmayın. İster gerçek isterse tüzel bir kişiliğe sahip olun, her ikisinde de takipçilerin ve potansiyel müşterilerin ilgisini çekmek için düzgün çalışan bir internet sitesine ihtiyacınız olacak. Hosting hizmetleri işte bu ihtiyacın oluştuğu adımda devreye girer. İngilizce hosting kelimesi tam anlamıyla ev sahipliği, barındırma demektir. İnternet sitelerinden bahsederken kullanılan hosting kavramında da, internette yayınlanmak istenen dokümanların, resim ve video gibi medya içeriklerinin veya internet sayfalarının barındırıldığı yer olarak geçer. Basit olarak, internet kullanıcılarının erişmesini istediğiniz sayfa, resim ve her çeşit dokümanın bir veri bilgisayarında tutulması ve buradan tüm dünyaya yayılmasıdır.

İnternette bir sitenizin olmasını istiyorsanız, çok hızlı bir bağlantıya ve yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet edebilecek kapasiteye sahip olan bir bilgisayara, yani sunucuya sahip olmanız gerekir. Dosyaların saklandığı ve internetteki kullanıcılara tam erişim sağlayan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server) adı verilmektedir. Sunucu bilgisayarın gücü ve kapasitesi, veri saklama prosesinin kalitesini doğrudan etkilediğinden, önemi yüksektir. Seçilecek veri saklama hizmetlerinin türüne ve anlaşma şartlarına göre bu cihazı sizin sağlıyor olmanız beklenebilir. İnternet sitenizle alakalı tüm veri saklama ve bu verilerin yayınlama işlemlerinin bütünü hosting hizmetleri kapsamında yer almaktadır. İnternet sitenizin profesyonel olarak işlev görmesini istiyorsanız, bu hizmeti tecrübeli bir firmadan almanız doğru olacaktır. Piyasada bu hizmeti sağlayan birçok firma mevcuttur ve hepsinin de farklı boyut özelliklerine sahip paketleri bulunmaktadır.

Karar verme aşamasında hosting hizmetleri özelliklerinin fiyat ve performansı etkileyen unsurları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu unsurlar hosting depolama alanı, bant genişliği ve çıkış trafiği, sunucu işletim sistemi (Windows, Linux,…) veri tabanı desteği (SQL, Access…), admin paneli (Plesk gibi), SSL Desteği ve Güvenlik Sertifikası (Verisign gibi), Server Side Scriptleri (ASP.NET, PHP,…). Bu fiyat performans unsurlarına karar verdikten sonra, hizmet alacağınız hosting türünü seçmeye sıra gelir. Site barındırma seçenekleri arasında paylaşımlı (shared hosting), sunucu barındırma (co-location), bayi (reseller), kiralık sunucu (dedicated hosting) yer almaktadır. Paylaşımlı hosting seçeneğinde, sistemdeki tek bir sunucu üzerinde sunucu bant genişliği ve fiziksel güce göre birden fazla sayıda barındırma yapılabilir. Ortalama bir ev bilgisayarı kullanılarak barındırılacak hosting sayısı, profesyonel özel makinalar kullanılarak minimum on katına çıkabilir. Sunucu bulundurma sisteminde sunucu bant genişliği veya trafik hizmetini sunarken, sizin yazılım ve lisans ücretlerini karşılamanız gerekmektedir. Ayrıca fiziksel olarak çalışır durumdaki bir sunucuyu da veri merkezine teslim etmeniz gerekmektedir. Bayi seçeneği ortak sunucularda mevcut olan bir seçenektir. Alınan barındırma paketinin ortak sunuculardan tek farkı, tanınan limitler dahilinde birden fazla hosting hesabını kendi kendinize açabilmenizdir. Kiralık sunucu hizmetinde talep ettiğiniz sunucu anlaşmaya bağlı olarak adınıza teslim edilir. Ek olarak fiziksel bir makinanın maliyetini, bant genişliği ve elektrik ücretini de sizin üstlenmeniz gerekmektedir. Seçenekler ana hatlarıyla belli olsa da, sunucu firmalarının sunduğu kampanya ve fırsatlar farklılık gösterebileceğinden tüm seçenekleri ayrıntılarıyla birlikte incelemeniz gerekmektedir.

Bir önceki yazımız olan Twitter'dan DM Video Ve Gif Güncellemesi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Hakkında Webmaster Hocam

İlginizi Çekebilir

Facebook ‘un Belalı Virüsü GRAPH API EXPLORER Nedir? Nasıl Kurtulursunuz?

Facebook üzerinden gelen bu tarayıcı virüsü genelde herhangi bir arkadaşınızın sizi etiketleyip ''yorumda sizden bahsetti'' şeklinde bir uyarı almanız ile başlar. Etiketlendiğiniz bildiriye baktığınızda ise dikkat çeken bir başlık ile gündem olayının video görselidir. Fakat bir video değildir. Videoyu paylaşan Graph apı explorer isminde gözükür. Tıkladığınızda ise bu can sıkıcı virüs karşınıza çıkar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Robot olmadığınızı doğrulayın * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.